otterlyfantastic.blogg.se

Enkel mat för den nyfikne

Semlor, veganska och nötfria. (ev. glutenfria om man vill)

Kategori: Allmänt

Räcker till ca 15 semlor. 

Ingredienser

Deg
1 paket jäst
150 gram mjölkfrit margarin
5 dl havremjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl. 

Smeten inuti
4 msk mannagryn
150 gram smör
2 dl havremjölk
1 dl florsocker
1 msk vanillinsocker
Bröd från innanmätet av de färdiggräddade semlorna

Någon form av fluffigt substitut för grädden. Exempelvis havregrädde  eller sojagrädde. 
 
För glutenfria semlor kan polenta användas istället för mannagryn och glutenfritt mjöl istället för vanligt. 


Gör så här
 
1: Börja med smeten inuti. Smält smöret tillsammans med mjölken och få det att skjuda. 
2: Blanda i mannagrynen, florsockret och vanillinsockret. Rör hela tiden medan det skjuder och ta grytan av plattan när det blivit en fast smet. Låt sedan denna svalna. 
 
 
 

3: Smula jästen i en bunke. 
4: Smält smöret, blanda ner mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt. 
5: Häll spadet i bunken med jästen och låt den lösas upp. 
6: Blanda ner de torra ingredienserna. Rör ner mjöljet lite i taget och knåda tills degen är smidig. 
7: Låt degen jäsa i 40 minuter. 


 
 
8: Vält ut degen på ett bakbord och forma den till släta, små bollar. Lägg dessa på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. 
9: Pensla med smör.
 
 
 

10: Grädda i 225° ca 10 minuter. 
11: Låt svalna på ett galler. 
12: Vispa grädden. 
13: Skär av locket på bullarna. Spara locken. 
 
 
 
 
14: Gröp ur innanmätet och blanda det med smeten som ska vara inuti. 
15: Fyll de urgröpta bullarna med smeten. 
16: Täck toppen med grädde. 
17: Lägg de avskurna locken på toppen. 
18: Strö florsocker över. 
 
 
 
 
19: SUPER-SEMLOR!!


Pastagratäng med currysmak

Kategori: Allmänt


Ingredienser
ca 250g pasta av valfri sort 
150g sojafärs
1 dl ärtor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 cm färsk ingefära
1 msk matolja
½ tärning grönsaksbuljong
Curry
Chilipeppar
Skvätt citron
Kokosmjölk
2 msk röd currypasta (OBS! Se till att den är vegansk.)


Gör så här: 
1:
Koka pastan enligt anvisningar. Den ska vara en aning hård när du häller av vattnet, eftersom den blir mjukare i ungnen sen. 
2: Hacka löken. Pressa vitlök och ingefära. Fräs dessa i oljan. 
3: Blanda ner ärtorna. 
4: Blanda ner sojafärsen. 
5: Krydda med spadet från en halv buljongtärning, samt smaka av med chlipulver, curry och citron. 
 
 
 
 
 

6: Koka upp kokosmjölken tillsammans med currypastan. Låt koka ca 10 minuter. 
7: Blanda pastan, sojafärsen och såsen i en ungsfast form. 
 
 
 
 
 

8: Grädda i 250° ca 30 minuter. 
 
 
 
 
 

Jag serverade min gratäng med en tomatsallad, som jag "kryddat" med en skvätt vitvinsvinäger, basilika och linfröolja.