Semlor, veganska och nötfria. (ev. glutenfria om man vill)
Kategori: Allmänt
Räcker till ca 15 semlor.
Ingredienser
Deg
1 paket jäst
150 gram mjölkfrit margarin
5 dl havremjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl.
Smeten inuti
4 msk mannagryn
150 gram mjölkfrit margarin
5 dl havremjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl.
Smeten inuti
4 msk mannagryn
150 gram smör
2 dl havremjölk
1 dl florsocker
1 dl florsocker
1 msk vanillinsocker
Bröd från innanmätet av de färdiggräddade semlorna
Någon form av fluffigt substitut för grädden. Exempelvis havregrädde eller sojagrädde.
Bröd från innanmätet av de färdiggräddade semlorna
Någon form av fluffigt substitut för grädden. Exempelvis havregrädde eller sojagrädde.
För glutenfria semlor kan polenta användas istället för mannagryn och glutenfritt mjöl istället för vanligt.
Gör så här
1: Börja med smeten inuti. Smält smöret tillsammans med mjölken och få det att skjuda.
2: Blanda i mannagrynen, florsockret och vanillinsockret. Rör hela tiden medan det skjuder och ta grytan av plattan när det blivit en fast smet. Låt sedan denna svalna.

3: Smula jästen i en bunke.
4: Smält smöret, blanda ner mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt.
5: Häll spadet i bunken med jästen och låt den lösas upp.
6: Blanda ner de torra ingredienserna. Rör ner mjöljet lite i taget och knåda tills degen är smidig.
7: Låt degen jäsa i 40 minuter.

8: Vält ut degen på ett bakbord och forma den till släta, små bollar. Lägg dessa på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
9: Pensla med smör.

10: Grädda i 225° ca 10 minuter.
11: Låt svalna på ett galler.
12: Vispa grädden.
13: Skär av locket på bullarna. Spara locken.

14: Gröp ur innanmätet och blanda det med smeten som ska vara inuti.
15: Fyll de urgröpta bullarna med smeten.
16: Täck toppen med grädde.
17: Lägg de avskurna locken på toppen.
15: Fyll de urgröpta bullarna med smeten.
16: Täck toppen med grädde.
17: Lägg de avskurna locken på toppen.
18: Strö florsocker över.

19: SUPER-SEMLOR!!