Britta: Mandelfrikadeller
Kategori: Allmänt
Här kommer ett gästspel från min fantastiska kompis Britta.
Behold: MANDELFRIKADELLER
40-60 stycken, ca 30-40 minuter.
Ingredienser
100 g sötmandel
1,5 dl ost, gärna cheddar eller annan smakrik ost
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
smör/olja att steka i

Mixa mandel, ost, ströbröd, lök, kryddor, ägg och vatten till en smulig, kladdig massa


Forma små bollar, ungefär en tsk per boll. De sväller vid kokningen! Beroende på hur stora eller små du gör dem får du olika många frikadeller. Mina tenderar att bli större och mer oformliga ju mer less jag blir på att rulla dem... Skölj händerna i kallt vatten om smeten börjar kladda fast för mycket.

Koka upp vatten och buljong, låt bollarna sjuda 6-7 minuter. Ta upp dem med hålslev

Stek gyllene i smör eller olja.

Servera med valfritt tillbehör! De här bollarna kan varieras i det oändliga. Byt ut osten, tillsätt feta och soltorkade tomater, pesto, oliver, vitlök, rödlök, rökessens, spiskummin, chili, vad du än är sugen på och har i kylen! Grundreceptet är väldigt milt i smaken och går hem hos de flesta. Är du vegan så experimentera dig fram med alternativ till äggen, deras enda uppgift är att binda samman smeten. Nötallergiker kan säkerligen byta ut nötterna mot exempelvis solrosfrön, men då gäller det nog också att experimentera lite för att få till rätt konsistens. Lycka till!
