otterlyfantastic.blogg.se

Enkel mat för den nyfikne

Veganska kanelbullar

Kategori: Allmänt

 
Jag älskar att göra bullar. Verkligen älskar. Degen är så underbar att jobba med och känslan när man välter en perfekt jäst deg ur bunken är... Mmmm.... Därför brukar jag se degen som en känslig älskare. Fler anledningar är: 
1 - Degen kräver försiktig beröring
2 - Den är kinkig med tempot man har
3 - Den behöver mycket tid
4 - Den gillar inte klägg
Ni som tycker att mat och kärlek/njutning (okej snusk) inte hör ihop... Det kan vara så att jag driver med er. ^^ 
 
 
 
Ingridienser
 
Degen
150 gram mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl, men känn på degen när den är "mätt" 
 
Fyllning
Mjölkfritt margarin
Socker
Kanel
ev. vanillinsocker
 
På toppen
1 dl havregrädde
2 msk smält smör
1 tsk vanillinsocker
 Pärlsocker
 
Gör så här
 
1: Smält margarinet på låg värme. 
2: Smula ner jäst i en bunke och blanda de torra ingredienserna i en annan skål. 
3: Blanda långsamt ner havremjölken i det smälta margarinet. Låt det ta tid och rör försiktigt om för att margarinet inte ska klumpa sig.
 
 
 
 
 
 
4: Känn så att bladningen är fingervarm innan du häller en liten del av den över jästen. Rör försiktigt med sleven så att jästen ska lösa sig. 
 
 
 
 
 
5: Nu gäller det att jobba raskt, men att samtidigt vara snäll med degen. Blanda resten av degspadet med jästen.
6: Sila ner mjölblandningen, lite i taget och rör till en början med vispen. När degen blivit för tjock, gå över till sleven. När degen är tjock nog, så använd din hand och knåda. 
 
 
a) 
 
B)
 
 
C) 
 
 
 
Degen är klar när den är smidig och inte fastnar i dina händer. Täck med en bakduk och ställ skålen på en plats som är skyddad från drag. 
 
7: Låt degen jäsa i ca 30 minuter. 
8: Vält ut degen på en lätt mjölad yta. 
 
 
 
 
 
9: Dela degen i två mindre delar. Se till att arbetsytan är helt torr, annars kommer degen att fastna. 
10: Knåda och kavla ut den första delen. Var mjuk på handen när du kavlar. Degen kommer dra ihop sig igen om du inte ger den tid att följa med.
11: Täck degen du kavlat ut med margarin, socker, kanel och vanillinsocker. Lämna kanten längst upp tom.
 
 
 
 
 
 
12: Rulla ihop degen till en korv och skär den i cm-breda plattor. 
 
 
 
 
 
13: Lägg bullarna på en plåt under en bakduk och låt jäsa i 30 minuter till. 
14: Blanda det smälta smöret, havregrädden och sockret i en skål. Pensla på de jästa bullarna. Täck med pärlsocker.
 
 
 
 
15: Grädda bullarna i 225° under ca 10 minuter. 
16: Ta ut, lägg på galler, låt svalna under en bakduk och NOMMA!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Maria A säger:

    Det ÄR sensuellt att göra en vetedeg!

    2013-07-20 | 22:59:13
  • Matkritikern säger:

    Hehe... Kan säga att bullen höll sitt löfte om en njutbar upplevelse. Nästan euforiskt, den får fem av fem virkadr dukar.

    2013-07-20 | 23:48:29

Kommentera inlägget här: