otterlyfantastic.blogg.se

Enkel mat för den nyfikne

Broccolipaj med cheddarkaraktär

Kategori: Allmänt

En paj som gav mig gåshud. SÅ SJUKT GOD!
*Dansar en liten segerdans och ger sig själv en high five för sin episka paj.*
 
TIdsåtgång: ca 1 timme
 

Deg
1.5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
0.75 dl olivolja
0.5 dl vatten
 
Fyllning
10 cm purjolök
5 st Broccolibuketter
rapsolja
salt
svartpeppar
 
Stanning
mjölkfritt margarin 
1.5 msk maizena
2.5 dl havregrädde
ca 80g veganost med cheddarsmak. Jag använde Astrid och apornas Cheezly. 
 
 
Gör så här

1: Börja med degen. Lägg alla ingridienser i en bunke.
 
 
 
 
2: Blanda tills degen är jämn och sitter ihop och du kan "knåda" den. Den kommer vara lite smulig, det gör inget
 
 
 
 
3: Olja en pajform (ca 25 cm i diameter) och tryck ner degen i den. 
 
 
 
 
 4: Förgrädda i 175° ca 15 minuter. 
 
 
 
 
 
5: Hacka purjölök och fräs i olja. 
6: Hacka broccolin och blanda ner den med löken. Krydda måttligt med salt och peppar. 
OBS: Om du använder fryst broccoli, så krama ur vätskan innan du hackar den. Annars kan degen bli "soggig."
 
 
 
 
7: Smält en stor klick smör i en gryta till stanningen. 
 
 
 
 
8: Vispa ner maizenan.
 
 
 
 
9: Häll på grädden, vispa. 
10: Blanda ner osten, rör om och låt den smälta på låg värme. 
 
 
 
 
 
11: Lägg broccoli/lökblandningen i det förgräddade pajskalet. 
 
 
 
 
12: Klicka över stanningen
 
 
 
 
13: Grädda i 250° ca 25 minuter tills stanningen fått en fin färg. 
 
 
 
 
 
Jag serverade min paj med en grönsallad, kidneybönor och babymajs. 
 
 
 
 
Tips: Dinkel kan vara en speciell smak om man inte är van med den. Den här pajen går lika bra att göra med vetemjöl.'
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: