Broccolipaj med cheddarkaraktär
Kategori: Allmänt
En paj som gav mig gåshud. SÅ SJUKT GOD!
*Dansar en liten segerdans och ger sig själv en high five för sin episka paj.*
TIdsåtgång: ca 1 timme
Deg
1.5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
0.75 dl olivolja
0.5 dl vatten
Fyllning
10 cm purjolök
5 st Broccolibuketter
rapsolja
salt
svartpeppar
Stanning
mjölkfritt margarin
1.5 msk maizena
2.5 dl havregrädde
ca 80g veganost med cheddarsmak. Jag använde Astrid och apornas Cheezly.
Gör så här
1: Börja med degen. Lägg alla ingridienser i en bunke.

2: Blanda tills degen är jämn och sitter ihop och du kan "knåda" den. Den kommer vara lite smulig, det gör inget

3: Olja en pajform (ca 25 cm i diameter) och tryck ner degen i den.

4: Förgrädda i 175° ca 15 minuter.

5: Hacka purjölök och fräs i olja.
6: Hacka broccolin och blanda ner den med löken. Krydda måttligt med salt och peppar.
OBS: Om du använder fryst broccoli, så krama ur vätskan innan du hackar den. Annars kan degen bli "soggig."

7: Smält en stor klick smör i en gryta till stanningen.

8: Vispa ner maizenan.

9: Häll på grädden, vispa.
10: Blanda ner osten, rör om och låt den smälta på låg värme.

11: Lägg broccoli/lökblandningen i det förgräddade pajskalet.

12: Klicka över stanningen

13: Grädda i 250° ca 25 minuter tills stanningen fått en fin färg.

Jag serverade min paj med en grönsallad, kidneybönor och babymajs.

Tips: Dinkel kan vara en speciell smak om man inte är van med den. Den här pajen går lika bra att göra med vetemjöl.'