Piroger
Kategori: Allmänt
Ingredienser
50 gram jäst
100 gram mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
½ tsk socker
1 tsk salt
4 dl kornmjöl
5 dl vetemjöl
0.5 dl havregrädde
ev. en vitlöksklyfta
Gör så här
1: Smula 50 gram jäst i en bunke
2: Smält margarinet i en gryta på spisen
3: Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke
4: Blanda ner havremjölken i det smälta margarinet, lite i taget så att margarinet inte stelnar. Värm tills degspadet är fingervarmt.
5: Häll degspadet på jästen och rör försiktigt om tills jästen löst sig.

6: Blanda ner de torra ingredienserna lite i taget.
7: När degen blir fastare, kan du övergå till att arbeta med händerna. Knåda tills degen är smidig.

8: Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9: Vält ut degen på ett lätt mjölat bakbord.
10: Dela den i jämstora delar, ca 10 stycken.

11: Arbeta med en del i taget. Forma den till en boll. Se till att det inte är sprickor eller dylikt i den.

12: Kavla ut bollen.
13: Lägg på ca 2 matskedar av fyllningen. Sprid den längst en tänkt mittenlinje. Undvik att ha smet för nära kanterna.

14: Vik över den tomma sidan och pressa lätt längst kanterna, så att det inte finns luft mellan fyllningen och degen.

15: Nagga kanterna med en gaffel.
16: Fyll en plåt och pensla den med havregrädde. Jag pressade ner en vitlöksklyfta i min grädde. Vitlök är gott XD
17: Grädda 10-15 minuter i 225°.

Fyllning: Spenat m. mozzarellasmak
ca 200g hackad fryst spenat
3 stora brockolibuketter
50 g veganost m. mozzarellasmak
muskotnöt
salt
svartpeppar
Gör så här:
1: Tina spenaten.
2: Hacka brockolin i små bitar
3: Riv osten grovt.
4: Blanda ihop allt och smaka av.

Fyllning röda linser m. curry
1.5 dl torkade röda linser
1 msk rapsolja
5 cm purjolök
2 bollar fryst hackad spenat
curry
ingefära
spiskummin
soja
salt
svartpeppar
Gör så här:
1: Koka linserna enligt anvisningar på paket.
2: Fräs purjolök i oljan.
3: Tina spenaten i pannan.
4: Rör ner de kokta linserna och krydda.

* Rotfrukter som hackats fint och kokats i buljong