otterlyfantastic.blogg.se

Enkel mat för den nyfikne

Piroger

Kategori: Allmänt

Det fantastiska med piroger är att dom kan varieras i oändlighet. Har du ingredienser till en smet är det bara fantasin som sätter gränser för fyllning. I det här receptet har jag valt att sätta degen som första delen i receptet. De två fyllningarna jag gjorde kommer under. 
 
Tidsåtgång: ca 70 min
Ugn: 225°
 

Ingredienser

50 gram jäst
100 gram mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
½ tsk socker
1 tsk salt
4 dl kornmjöl
5 dl vetemjöl

0.5 dl havregrädde
ev. en vitlöksklyfta

Gör så här

1: Smula 50 gram jäst i en bunke
2: Smält margarinet i en gryta på spisen
3: Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke
4: Blanda ner havremjölken i det smälta margarinet, lite i taget så att margarinet inte stelnar. Värm tills degspadet är fingervarmt.
5: Häll degspadet på jästen och rör försiktigt om tills jästen löst sig. 

 

 

 

6: Blanda ner de torra ingredienserna lite i taget. 
7: När degen blir fastare, kan du övergå till att arbeta med händerna. Knåda tills degen är smidig. 

 

 Dags att övergå till att arbeta med händerna. Jag blev så inne i bakningen att jag glömde ta en bild på den färdiga degen. :P

 

8: Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9: Vält ut degen på ett lätt mjölat bakbord.
10: Dela den i jämstora delar, ca 10 stycken.

 

 

11: Arbeta med en del i taget. Forma den till en boll. Se till att det inte är sprickor eller dylikt i den. 

 

 

 

12: Kavla ut bollen.
13: Lägg på ca 2 matskedar av fyllningen. Sprid den längst en tänkt mittenlinje. Undvik att ha smet för nära kanterna.

 

 
 
 

14: Vik över den tomma sidan och pressa lätt längst kanterna, så att det inte finns luft mellan fyllningen och degen. 

 

 

 

15: Nagga kanterna med en gaffel. 
16: Fyll en plåt och pensla den med havregrädde. Jag pressade ner en vitlöksklyfta i min grädde. Vitlök är gott XD
17: Grädda 10-15 minuter i 225°. 

 

 

 

 

 

Fyllning: Spenat m. mozzarellasmak

ca 200g hackad fryst spenat
3 stora brockolibuketter
50 g veganost m. mozzarellasmak
muskotnöt
salt 
svartpeppar

Gör så här: 

1: Tina spenaten. 
2: Hacka brockolin i små bitar
3: Riv osten grovt. 
4: Blanda ihop allt och smaka av. 

 

 

 

 

Fyllning röda linser m. curry

1.5 dl torkade röda linser
1 msk rapsolja
5 cm purjolök
2 bollar fryst hackad spenat
curry
ingefära
spiskummin
soja
salt
svartpeppar

Gör så här: 

1: Koka linserna enligt anvisningar på paket.
2: Fräs purjolök i oljan. 
3: Tina spenaten i pannan. 
4: Rör ner de kokta linserna och krydda. 

 

 
 
 
 
Tips på andra fyllningar: 
Sojafärs m. tacokryddning
* Ris m. linser
* Rotfrukter som hackats fint och kokats i buljong
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: